Helgdessert!

Allmänt

Denna helgen fick jag bestämma vad det skulle bli för dessert på helgmenyn & detta är resultatet

Karamelliserad mjölkchokladmousse med jordgubbsmarmelad, jordgubbssorbet, chokladpulver, minimaränger & färska jordgubbar

Igentligen ville jag ha en jordgubb & Yoghurtsorbet men det blev en vanlig ist

Ingen har kommenterat än bli den första!

Högrev i 2 varianter

Allmänt
Igår köpte vi en rejäl bit högrev och här är slutresultatet. Den vänsta är bräsert högrev & den högra cylinderformade är en rilette.
 
För det bräserade putsar man högreven, skär ner den i långa bitar och binder upp så dom får en nogorlunda bra form. Så i en riktigt varm gryta bryner man putset, när det fått färg går man i med schalottenlök, vitlök, timjan & lagerblad och bryner det också. På med någon vinäger och reducera det lätt. Så själva högrevet, salta och peppra och bryn på alla sidor i smör och lägg sedan i kastrullen med såsgrunden, täck över med vatten och koka upp det, slut helt med aliminium & lägg på locket, ställ det på 80-90 grader varmluft i 11-12 timmar.
Lyft ur högreven och reducera ner buljongen tills 1/4 återstår och gör en rödvinssås på den.
 
För riletten skär man ner högrev i tärningar och bryner hårt i smör, saltar & pepprar, tillsätter hackad lök & vitlök och lägger över i en kastrull tillsammans med paprikapulver, spiskummin, kokta svarta bönor & rödvin och kokar under lock i 1,5-2 timmar, så att det blir mört. Då silar man av buljongen, plockar köttet så det blir långa 'strängar' och lägger tillbaka i kastrullen, slår på fonden och kokar in den helt, så smakar man av med salt, socker & vinäger.
 
Jag har även en brynt rotselleripuré till, 250g brynt smör, 1 citron(saft) & ½ selleri som man kokar mjukt, mixar med ca 1 dl grädde, smakar av med salt & peppar
 
Hade potatisgratäng till vid sidan om, med lite mer grönsaker så är det en toppenrätt
Ingen har kommenterat än bli den första!

sufflé svårt? nah!

Allmänt


Gjorde päronsufflé och det är inte så svårt som många tror

ta 6st vitor, 0.7dl socker & lite citron och sätt på medelfart med ballongvisp i kitchenaid, under tiden kokar man ´puré, citron, potatismjöl & ev sprit till en tjock kräm, så vispar man in 1/3 av marängen i krämen, vänder i resten, spritsar i penslade & sockrade formar, fyller upp till kanten, bankar formen i bänken så smeten fördelas jämt, tar en palett och sveper av smet som är över kanten. Så tar man tummen och drar runt kanten, låter dom stå i kylen i några timmar innan man ställer dom i ugnen på 180 grader i 9-10 minuter
Ingen har kommenterat än bli den första!

Midsommarmat...

Allmänt
Jag är så jävla trött på janssons, köttbullar osv.... vi brukar alltid ha ett midsommarbord i vår familj, men iår blev det lite annorlunda mat.

På bordet finns kryddig fläskkarré, risotto med kräftor, musslor & bläckfisk, 1 variant på caesarsallad, tomtsallad, dragon & schalottenlöksmarinerade champinoner, potatisgratäng. Tycker det är lite roligare än köttbullar och janssons..

Självklart ska man ha tårta med, men ist för gräddetårta som gör mig mer eller mindre illamående numera så blev det en mousse tårta. Ett vanligt vitt anslag, jordgubbsmousse, vitchokladsmousse & jordgubbsmarmelad.
Ingen har kommenterat än bli den första!

ny meny

Allmänt

Idag har vi bytt meny på halltorp, detta är sista rätten på avsmakningsmenyn, Namelaka med mango, jordgubbe & kransekrage, jg tycker den är både fin & god
Ingen har kommenterat än bli den första!

Länge sen

Allmänt
Det var länge sen jag bloggade nu, jag har gjort lite grejer utan att lägga upp dom.


Här är en hårt bräserad & knaperstekt fläsksida med buljong, chorizo & bönor


Apelsinmarinerad anka med duxell, marinerad zucchini, brynt sellericreme, apelsinemulsion, kryddkokt apelsinfilé och sås på apelsin



Och så världens bästa pumpasoppa med stekt svamp & skummad mjölk. Gjorde soppa på 4kg pumpa, det blev ganska mycket!


Här kärnar jag ur pumpan innan jag ska göra den iordning för rostning
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!