Lagade en oxfilé wellington idag, väldigt god och relativt lätt att laga. Väldigt smkrik, det är 5 olika lager med smaker kan man säga, själva köttet, senap, duxell, parmaskinka & smördeg
Man börjar med att putsa filén(och sparar putset till sås), saltar och pepprar och bryner den hårt på alla sidor i smör, lägger den på en tallrik och medans den är varm penslar man den med senap, då absorberar den hettan från senapen, det gör den inte om filén kallnar.
Sen gör man Duxelmassan.
Man lägger 250g champinjoner i matberedare, 1 vitlöksklyfta, salt och peppar, kör dom tills dom börjar släppa vatten, stek dom sedan i torr stekpanna tills allt vatten kokat bort, tillsätt då lite timjan och lite smör, låt svampen absorbera smöret, ta sedan av från värmen
Sen är det dags att börja sätta ihop allt;
Först lägger man ett lager av parmaskinka ovanpå plastfilm, brer ut ett tunt lager av duxellmassan och lägg filén i mitten och rulla ihop & knyt den hårt, låt sedan vila i kyl i 10 minuter
Undertidenkavlar man ut smördeg, sen placerar man filérullen på mitten, pensla insidan av degen med uppvispad äggula och rulla ihop den, knyt hårt igen och låt vila i kyl 20 minuter.
Pensla ovansidan med äggula, skåra mönster med baksidan på en kniv, salta och peppra och baka sen på 200 grader i 35-40 minuter beroende på hur röd man vill ha den.
Lycka till!
fläskkotlett & chorizo

Lagade en "liten" lunch bestående av fläskkotlett marinerad i paprika, chorizopotatis, chorizoskum(som inteh öll sig skummig så länge dock), schesuanpepparsky,, sparris, en rotfruktscremé och friterad lök.
Ganska roliga smaker, inget man äter ofta precis.
Dagen innan fick jag göra potatisen och marinaden
Mixade rödpaprika, vitlök, oregano, timjan, lagerblad, vitlök & olja väl och blandade ner det i kotletterna och lät det ligga över natten
Potatisen: Kokade potatis mjuk med skal, skar ner chorizokorv och gullök i små tärningar och sauterade dom lätt, blandade sedan potatisen, löken och korven i blandningsmaskin med vinge och smakade v med salt, svartpeppar och strimlad persilja
låt det svalna lite forma sedan bollar och frys in dom, panera dom dagen efter och förvara i frysen
chorizoskummet var ganska härlig kryddig smak på, suterade 1 schalottenlök, ½ röd paprika och 1 korv, slog på 1dl vitt vin och ½ tsk tomatpuré och lät det reducera lätt, slog på 2dl hönsbuljong och 2 dl grädde, kokar det i 10 minuter, tar det från värmen och låt det dra i 10 min, samaka av med salt och svartpeppar sila och skumma
Skyn; bryner jg hackad schalottenlök och vitlök hårt, tillsätter timjan, lagerblad, svartpeppar och szechuanpeppar, sedan bitar av morötter, palsternackor & rotselleri, tomatpuré och bryn den, häll i socker och karamellisera det, slå på rödvin och reducera, sedan i med kalvfond och reducera sakta i ca 15 minuter, sila av
(häll över grönsakerna i en annan kastrull, plocka ut lagerbladen, slå på gräddemjölk, koka upp och mixa = rotfruktscremé), smaka av såsen med socker, rödvinsvinöger, salt. Red med maizena och avsluta den med smör
Kotletten är inte svårare än att steka den i olja och smör
Ville ha haft en bit stekt chorizokorv med men det räckte inte till det, annars hade det varit med också.
ciao
Pumpa
Började med att göra en pumpapuré, skärde ner en butternut squashpumpa i mindre bitar och kokade tillsammans med lite chili tills den blev helt mosig, så mixar man den medans den är riktigt varm så kommer den bli helt slät, man får dock inte glömma att sila purén, smaka av den med salt och peppar
Själva risotton är ganska lätt att göra igentligen, man ska ha 1 del aviroris och ca 2-2,5 delar vin/buljong
Man börjar med att sautera schalottenlök och vitlök i ca 3 minuter, sen tillsätter man riset och sauterar i ca 3 minuter till, det är en process som kallas "toasting", det är färdigt att tillsätta vinet när man knappt kan plocka upp riset med fingrarna, när man tillsätt vinet måste det försvinna helt innan man tillsätter buljong.
Buljongen ska hållas varm och tillsättas i omgångar, man kokar riset i 18 minuter och rör hela tiden, då bör det vara al'dente, men det får man ju känna efter också, om man inte ser den vita kärnan i riset så är det kört.
När riset är färdigkokt tillsätter man pumpapuré, rostad pumpa, ruccola, strimlad koriander, parmesan, smör, svartpeppar. Och eftersom parmesanen har sälta i sig så har man ofta inte med salt, men en nypa skadar inte.
Det ska vara krämigt, och absolut inte kunna hålla någon som helst form, bättre blir det inte

Tävling
Här är min rätt till en tävling jag moa och linnea anälde oss till, tyvärr var inte intresset stort nog, så själva tävlingen blev aldrig av.
Jag var nöjd med min rätt, det var en kycklingklubba glazerad i honung & citron, potatis -& dragonterrin, kycklingballontine m. rostad vitlökssky och en rotfruktscrème.
Tycker den var bra, och nu kommer det fler "riktiga" tävlingar på vårterminen, ser fram emot att få tävla.
När man väl står på plats och ska laga upp sin rätt går allt så fort, det är riktigt häftigt
Lagat på efterfrågan!
Så jag gjorde hasselbackspotatis med en stekt ryggbiff och en variant på bearnaise

När det gäller ryggbiff, filé och sådant som kräver minut-tillagning tycker jag det är godare om man marinerar det i lite olivolja i en timme innan, och med några enkla regler så är det ganska lätt att steka den bra
1. låt den ligga framme i rumstemp. i minst 1 timme
2. värm pannan och häll i rapsolja, precis när oljan börjar ryka skakar man pannan och lägger i biffen(saltad & pepprad innan)
låt den sedan ligga i ca 1,5 minut minst innan du vänder, så den får en karamelliserad och krispig yta
sen är det bara vända och steka den till den stekgrad man föredrar, jag gillar mediumrare (Ju hårdare biffen är när du känner på den, ju mer stekt är den)
på slutet lägger man i en klick smör och kanske lite vitlök och öser lite, sen lägger man över den på en tallrik och låter den vila ca 3 minuter, sen är det bara tranchera eller servera hel.
Bearnaise gör jg inte riktigt som man ska, men jag tycker mitt sätt är godare
Jag hade 3 äggulor
ca 5 msk reduktion (vatten, dragonvinäger, schalottenlök, vitpepparkorn och persiljastjälkar som man kokar ihop)
ca 2 msk vatten och en halv hackad röd chili
Detta vispar man över värme tills det blir krämigt, sen börjar man vispa in skirat smör som är ca 60 grader varmt, i en tunn stråle. Jag har ca 120g smör /äggula
Sen smakar jag av med citronsaft, apelsinsaft, salt, vitpeppar, cayennepeppar & hackad persilja
VIKTIGT NÄR MAN HACKAR ÖRTER: tryck ihop allt i en boll, kör över det en gång med kniven, sen är det färdigt, absolut inte hackad den mer, då presser man ur oljorna ur örterna och därmed smaken (det är den gröna fläcken som sitter kvar på skärbrädan)
"Felen" jag gör i min bearnaise är att jag har chili och apelsin i
Tack för mig, tar gärna emot fler förslag på vad jag kan lägga upp på bloggen :)
Älgkorv.

Jag har snappat upp i min omgivning att det ska vara 1/3 späck och 2/3 kött i färsen för saftig och god korv, använder man viltfärs som jag gjorde får man blanda ut det med fläsk eller vildsvinsfärs, och ev. öka lite grann på späcket med, annars blir det lätt väldigt torrt
Man skulle kunna säga;
1kg älgfärs, 1kg fläskfärs, 1kg späck & så kryddor, glaze, kokt mjölk eller vad man än vill smaksätta med
Sen kan man antingen sjuda korvarna i ca 5 minuter och kyla ner i isbad, eller röka dom som jag gjorde, det tar ungefär 20 minuter.
Att knyta korvarna lärde jag mig själv via youtube, det var inte heller så svårt som jag trodde
Ciao
En omelett.

Ett sätt att få den att hålla ihop som jag tycker är bra är att såfort den börjar stelna slutar man röra i den, sänker värmen och låter den sätta sig lite, sen lutar man pannan ifrån sig och börjar rulla den neråt, sen är det bara vända hela paketet upp o ner på en tallrik och njuta
Bullbak
Men vi hade småformar så jag tänkte att jag kan göra mini-kanelbullar. Och jag tyckte att dom blev häftiga

Man skulle nästan kunna göra dom i knäckformar och ta dom till kaffet efter en god middag.
Ett väldigt bra recept jag hittade också:
500g mjölk
200g smör
60g jäst
1 ägg
200g socker
5g salt
5g kardemumma
1100g vetemjöl
Testa ;)
Börja blogga..
Jag tänkte börja blogga, men jag fattade inte hur man ens skaffade en blogg, men nu har jag fått hjälp med att skaffa och göra den, tack Olle ;)
Så här kommer jag lägga mer eller mindre allt som jag lagar och gör
Ikväll gjorde jag lite lätt & skummig jordärtskockssoppa
Det finns 2 st varianter på jordärtskocksoppa sett ur smaksynvinkel; Den smakrika & den fina
Behåller man skalen på kockorna så har du 30% mer smak, vilket är ganska mycket, men färgen blir grå/brun, ser inge höjdare ut.
Ett bra sätt att göra den vit & ändå smaka bra är att ha med lite päron, det förhöjer smacken på skockan.
Ett bra recept är 600g skalade jordärtskockor, 2 st päron, 4 st schalottenlökar, 1 vitlöksklyfta, 3 dl vittvin, 1L hönsbuljong, 3-4dl gräddmjölk, saft av en halv citron, timjan, salt & peppar