Dessertkurs

Allmänt
Varit uppe i Stockholm och varit på dessertkurs med Daniel Roos, fyfan va kul det var! lärde mig massor & kom över grymma recept, tror vi lagade upp 16st desserter totalt.
Här är en som jag är delatktig i och den här la jag upp själv, har minsann en liten konstnär i mig!
Chokladspiralen är nästan det jag är mest stolt över, jag tycker den lilla detaljen ger så jäkla mycket.

Det här är lakritssorbet, citronmarsmallows, någon typ av australiensk citron panacotta & maränger

stort tack till Daniel för kursen, sjukt duktig kille
Ingen har kommenterat än bli den första!

Lamm

Allmänt

Igår såg jag en bild på ett upplägg som jag tyckte var skitsnyggt, det stog dock inte vad det var, så ungefär 3 minuter efteråt hade jag tänkt ut en rätt som jag kunde göra med ungefär likadant upplägg.
Det är en ört & vitlöksstekt lammsadel med glacerade haricort verts, bakad tomat, ört & vitlökssky, potatispuré med vitlök & friterade schalottenlöksringar.

rent ut sagt så var det jävligt gott, och snabbt gick det att göra med

saltade, pepprade och sockrade tomaterna och satte dom i ugnen i 20 minuter på 160 grader, kokte potatis & vitlök och gjorde purén, såsen är en basic rödvinssås där jag la i solovitlök, timjan, persilja & rosmarin innan jag silade den

Köttet band jag upp nu för jag ville ha fin form på det, så stekta jag på alla sidor i rapsolja, smör, la i vitlök, timjan, persilja och ställde stekpannan i ugnen i 2 minuter på 160 grader, tog ut dom och lät dom vila i några minuter

testa!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Kyckling

Allmänt

Ört & vitlöksstekt kyckling med svampsås, champinioner & sparris

koka upp en dryg liter vatten och slå över 30g torkad svamp, låt dom ligga i 15 minuter, plocka sedan upp dom och stek dom i lite olivolja, tillsätt 2 skivade schalottenlökar(små) och ett knippe färsk timjan, slå på lite vitt vin och låt det koka lite, nu så tar man "buljongen" från de torkade svamparna och slår i och använder som just buljong och reducerar det, slå sen i grädde, mjölk & smör och koka kraftigt 1 minut, red & smaka av, sila

Kycklingen blev bra, riktigt bra, välstekt men fortfarande saftig, värm upp en torr panna utan plasthandtag,krydda kycklingen med salt & peppar och lägg i med skinnsidan neråt, i med smör och vänd efter några minuter. När den fått färg vänds skinnsidan ner igen, lägg i vitlök, lagerblad & färsk timjan & ställ hela paketet i ugnen på 200 grader i 10 minuter, ta ut, låt vila några minuter och tranchera
Ingen har kommenterat än bli den första!

Örtig musselsoppa till lunch & rabarber till dessert

Allmänt

Förbannat god soppa det här, musslor är garanterat ett av dom bästa skaldjuren att äta.

Börja med att putsa upp musslorna, typ 1kg, finhacka 2 st gula lökar, 2 vitlöksklyftor, 1 bit rotselleri & 4 st fänkålsstjälkar och fräs grönsakerna i neutral olja, lägg i ett lagerblad, lite timjan & persilje/dillstjälkar och fräs detta mjukt. Använd en stor gryta så det kommer i mycket värme innan musslorna går i. När det är riktigt varmt läggs musslorna i och lock ska på, så kommer dom att dö. Det får fräsa i 1 minut eller 2, sen går man i med 1dl vitt vin, 1L fiskbuljong och kokar upp det, i med 5dl grädde & 5dl mjölk och koka allt i 4-5 minuter, plocka ut musslorna meden hålslev och plocka dom. koka ner soppan något så smakerna kommer fram på riktigt, pressa i saften av en halv citron, mixa den med 1 knippe dill så får man den örtiga smaken, 1 klick smör så blir den slätare lite lättare, sila ner det i en ny kastrull, red med maizena, smaka av med salt, svartpeppar & cayennepeppar. Vispa eller mixa upp den med stavmixer så den blir skummig och god också!
och till dessert blev det en rabarbersufflé & rabarbersorbet, vi hade nämligen rabarber i frysen så varför inte göra något kul med det:D
Ingen har kommenterat än bli den första!

Lördag

Allmänt

Lasange idag!

Lite annorlunda en vad det brukar vara...

Bolognesen; Gjorde en tomatsås, med en grun av vitlök, rotselleri, bacon & champinijoner, torr oregano, basilka & timjan, slog i lite vitt vin och lät det koka lite, så i med krossade tomater, hackade färska tomater, worchestersauce, och kokade ihop det, smakade av med s o p & socker,

Sen brynta jag nötfärs i en panna med mycket smör och lät det steka i 5-6 minuter, samtidigt i en gjutjärnsgryta steker jg upp finhackad vitlök i smör &  lägger ner färsen så man får upp den riktigt fina vitlökssmaken, kryddade med salt & svartpeppar, la i lite tomatpuré och stekte i 2 min till under ständig omrörning på hög värme, sen slog jag i tomatsåsen och kokte under lock i 2-3 timmar, smakar av med mer salt & peppar om det behövs, sen ska såsen bli helt kall, och värmas upp igen så blir den ännu godare

Bechamèlen så hällde jag mjölk i en gryta, rev i lite muskot, la i en gnutta nejlika & lagerblad och värmde den försiktigt, samtidigt i en annan gryta steker jag finhackad lök i smör och mjöl och låter det få en lätt rostad ton och sen häller jag i min aromatiska mjölk, låter det koka tjockt, smakar av den, sila och monterar ner ett par äggulor

Sen varvar man såserna med lasangeplattor, stör på ost och kör i ugnen



Så bakade jag paj också, citronmarängpaj, väldigt härlig citronkräm, med italiensk maräng & jordgubbar, mmmhh..
Ingen har kommenterat än bli den första!

Päron mynta choklad

Allmänt

Har köpt Desserter med stil av Daniel Roos, och här är en lite omskapad dessert ur boken, jag gjorde päronbavaroise med myntasponge & myntakräm, en chokladmousse & italiensk maräng.

Skulle dela med mig av recepten, men jag har glömt dom och jag orkar inte leta upp dom... jävligt bra bok förövrigt, kommer göra mycket ifrån den!
Ingen har kommenterat än bli den första!

Påsklov

Allmänt
Jobbat till och börjat med!

Läser lite grann när jag inte har något att göra, framför allt Daniel Roos Desserter med stil, sjukt bra bok! rekomenderar den verkligen!


Testad lite olika recept på mousse med, hittat ett riktigt bra nu, just denna omgång hade jag kanske någon droppe för mycket sprit i, men det var gott ändån!

Och så gav jag mig på att gör macrones som ska vara väldigt svårt, men jag blev ganska nöjd faktiskt
Smörkrämen är smaksatt med karamelliserad rabarber, dom var uppskattade här hemma iaf,

Hade 100g florsocker, 50g mandelmjöl, 50g äggvita, 1,5 msk socker orkar inte förklara hur man gör, men det är ju inte så svårt att lista ut heller... blev 16 kakor sammanlagt tror jag
Ingen har kommenterat än bli den första!

Finslipar...

Allmänt


Griskinden sitter som den ska, korven hade vi fel typ av fjälster hemma så den såg helt cp ut,  såsen är otroligt god, kålen & purén är också goda. Lökringen & rosmarinen knaprika. Hoppas att det är en vinnarrätt...
Ingen har kommenterat än bli den första!