Lagat på efterfrågan!

Allmänt
Fick ett förslag att jag skulle göra hasselbackspotatis med någon sås & något kött och lägga upp på min blogg, det är ju ganska trevligt :D

Så jag gjorde hasselbackspotatis med en stekt ryggbiff och en variant på bearnaise

När det gäller ryggbiff, filé och sådant som kräver minut-tillagning tycker jag det är godare om man marinerar det i lite olivolja i en timme innan, och med några enkla regler så är det ganska lätt att steka den bra
1. låt den ligga framme i rumstemp. i minst 1 timme
2. värm pannan och häll i rapsolja, precis när oljan börjar ryka skakar man pannan och lägger i biffen(saltad & pepprad innan)
låt den sedan ligga i ca 1,5 minut minst innan du vänder, så den får en karamelliserad och krispig yta
sen är det bara vända och steka den till den stekgrad man föredrar, jag gillar mediumrare (Ju hårdare biffen är när du känner på den, ju mer stekt är den)
på slutet lägger man i en klick smör och kanske lite vitlök och öser lite, sen lägger man över den på en tallrik och låter den vila ca 3 minuter, sen är det bara tranchera eller servera hel.

Bearnaise gör jg inte riktigt som man ska, men jag tycker mitt sätt är godare
Jag hade 3 äggulor
ca 5 msk reduktion (vatten, dragonvinäger, schalottenlök, vitpepparkorn och persiljastjälkar som man kokar ihop)
ca 2 msk vatten och en halv hackad röd chili

Detta vispar man över värme tills det blir krämigt, sen börjar man vispa in skirat smör som är ca 60 grader varmt, i en tunn stråle. Jag har ca 120g smör /äggula
Sen smakar jag av med citronsaft, apelsinsaft, salt, vitpeppar, cayennepeppar & hackad persilja

VIKTIGT NÄR MAN HACKAR ÖRTER: tryck ihop allt i en boll, kör över det en gång med kniven, sen är det färdigt, absolut inte hackad den mer, då presser man ur oljorna ur örterna och därmed smaken (det är den gröna fläcken som sitter kvar på skärbrädan)
"Felen" jag gör i min bearnaise är att jag har chili och apelsin i

Tack för mig, tar gärna emot fler förslag på vad jag kan lägga upp på bloggen :)

Kommentera inlägget här: