Biff med sötpotatis, lök och rödvinssky

Allmänt

Nu är jag en årstid efter, tycker detta var en väldigt höstig rätt
Men men, det var gott ändån, här har jag en stekt biff med puré på rostad sötpotatis, pärllök kokt i brynt smör och en kraftig rödvinssky.

Började med purén, delade sötpotatisen på hälften och skårade ett rutnät, gnuggade med en delad vitlöksklyfta på varje halva, hällde på olivolja, rosmarin, flingsalt & grovmalen svartpeppar, rostade detta i 50 på 200 grader och lät det svalna.
Hackade ner en gullök och sauterade, gröpte ut potatis "köttet" och sauterade det också, tillsätt sedan cremefraiche och koka några minuter, mixa sen med en klick smör och sila av purén

Löken tog bara några minuter, skalade dom och kokade upp smöret så det blev brynt, la i lite flingsalt och kokade löken mjuk

Såsen testade jag att göra med bränd lök, vilket var jävligt gott
Innehåll:
gullök - delad på mitten
rödlök - finhackad
vitlöks klyftor - mosade
morot, brunoise
rotselleri,  brunoise
stjälkselleri, skivad
puts från kött
rökt fläsk
socker - till karamell
timjan
rosmarin
lagerblad
rödvin
kalvfond
rödvinsvinäger
maizena
smör
s o p

Börja med att lägg i gullöken, låt den ligga tills den bränner, tillsätt puts & fläsk innan dock så det hinner brynas.
tillsätt sedan rödlök och resterande grönsaker och rör tills det får färg, tillsätt socker och få det till en karamell, tillsätt kryddor och slå på rödvinet så det fräser till ordentligt, låt koka ner till hälften och häll i kalvfonden, koka 15-20 minuter, red, balansera syran, sila, smaka av & blanka med smör

Kommentera inlägget här: