Fina fisken

Allmänt

Idag skämde vi bort oss lite här hemma och köpte hem en halv slätvar, så gjorde jag en gratinerad slätvar med pomme duchesse.

Det första man får göra är självklrt att filéa fisken, så på ben & fenor kokar man en fiskbuljong med lite lök, fänkål, champinionfötter, persiljestjälkar, vatten och vitt vin, detta sjuds/kokas i 20 minuter, sen silas det

Sen vad jag gjorde för att få så mycket smak som möjligt i såsen, gjorde jag en bas med schalottenlök och champinioner, slog på vitt vin och lätt det koka upp, la i filéerna, (saltade och pepprade) och satte på ett lock så det bildades ånga, dom fick pochera i ca 4-4,5 minut och dom blev helt perfekta.
Sen tog jag ur dom och kylde ner dom.

Så reducerar man vinet, slår på fiskbuljong och reducerar ännu mer, sedan i med grädde, maizena, smör, citron, s o p & strimlad dilll

Pomme duchesse kokar man potatis, pressar, blandar ihop med äggula, smör, neutral olja, s o p, riven muskotnöt och spritsar ut i en fin form

Läggen i den kalla fisken och slår på kokande sås och gratinerar i ugnen på 200 grader tills det blir fin färg, sen är det bara att njuta

Kommentera inlägget här: