Anka

Allmänt
 
Knaperstekt anka med pumpapuré, rödvinskokta kastnjer, linser, champinjoner stekta i ankfett & anksky.
 
Här hr jag försökt använda all smak jag kan få ifrån ankan och sätta i ett måltid, så först  putsade jag ankan fri från hinnor och dylikt, stekte upp putset ordentligt, tillsätta kalvfond och färsk timjan, sjöd i 5 minuter, så fick det stå och dra ända tills precis innan jag trancherade den färdiga ankan.
 
För att göra ankan så bra som möjligt så snittar man ett rutmönster i skinnet, saltar och lägger med skinnsidan neråt i en kall panna och sätter den på hög värme. På detta sättet får man ut mer av det vita äckliga underhudsfettet. När skinnet tagit färg så vänder man och bryner undersidan. Sen gjorde jag så att jag la den i min sky, med skinnsidan uppåt och ställde pannan i ugnen på 200 grader i 5-6 minuter. Under den tiden stekte jag champinjonerna i ankfettet.
 
kastajnerna är kokta i en lag med 3 delar vin, 2 delar ankbuljong & 1 del socker, sen blandas det med linserna och kokspadet, smaka av med salt, syra och tillsätt schalottenlöksringar. Det ska bli som en vinigrett i botten.
 
När ankan har vilat och släppt ifrån sig sin juice, tillsätt det i skyn, sila och smaka av, och njut!
 

Kommentera inlägget här: